Çocuk & Ergen Değerlendirme Testleri

Çocuk & Ergen Değerlendirme Testleri


1.Moxo Dikkat Testi : 6-12 yaş arası çocuklar için geliştirilmiş Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanısına yardımcı olan , bilgisayar üzerinden yapılan görsel ve işitsel çeldiricilerin olduğu “online” dikkat ölçme testidir .MOXO , Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun dört ana semptomu olan dikkat eksikliği , zamanlama problemi , dürtüsellik ve hiperaktivitenin objektif olarak ölçülmesini sağlayan bir testtir.


2.Ankara Gelişim Envanteri : 0-6 yaş çocukların gelişimsel süreçlerini izlemek için kullanılır. Çeşitli periyotlarla çocuğun küçük ve büyük kas gelişimi, öz bakım becerileri, dil gelişimi, zihinsel becerileri, sosyal gelişimi gibi konularda bilgi edinilir.


3.Portage Gelişim Ölçeği ;0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan test, çocukların gelişimindeki gecikmeleri saptamayı amaçlamaktadır. Çocuktan yaşına uygun çeşitli işlemler yapması istenir


4.Peabody Resim Kelime Testi: Bu test 2-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Testin amacı alıcı dil becerisini ve kelime-kavram bilgisini belirlemektir.


5.Resim Çizme Testleri:

Bir İnsan Çiz Testi: Çocuktan, iki farklı cinsiyette çocuk ve bir de kendisini çizmesi istenilmektedir. Çizimlere ve sonrasındaki anlatımlara bakılarak, çocuğun kişiliği, tutumları ve başkalarıyla olan ilişkilerini anlamaya yarar sağlamaktadır.

Aile Çiz Testi: Çocuktan ailesini çizmesi istenilmektedir. Bu çizimin aile içi ilişkiler, çocuğun ailesine karşı bakış açısı hakkında bilgi vereceği düşünülmektedir.

Kinetik Aile Çizim Testi: Çocuktan aile bireylerini bir eylem içerisinde çizmesi istenilmektedir. Yine Aile Çiz testindeki gibi, aile üyelerinin konumları ve birlikteliği hakkında bilgi vereceği düşünülmektedir.

Hayvan Ailesi Testi: Çocuktan aile bireylerini birer hayvan olarak düşünmeleri ve çizmeleri istenilmektedir. Bu test içerisinde çocuğun yaptığı hayvan atıfları ve bu hayvanın çocuğun algısında nasıl olduğu üzerinde durulmaktadır.


6.Cümle Tamamlama Testleri ( Beier ): A formu 56 eksik cümleden oluşur ve 8 ile 16 yaş arasındaki bireylere uygulanır. Teste bireyin eksik cümleleri tamamlamasıyla geleceğe karşı tutumu, kaygıları, kendilik algısı, aile bireyleriyle olan ilişkileri, ilgi ve beklentileri gibi konularda bilgiler alınır.


7.Luisa Duss Psikanalitik Öykü Tamamlama Testi: 3-10 yaş arası çocuklara uygulanan ve bir projektif test olan Luisa Düss testi, çocuğun kişilik komplekslerini anlamayı amaçlamaktadır.


8.Cattell 2A Zeka Testi: Bu test 4-7, 7-14 ve 14 yaş üstü bireylere uygulanabilen 2A, 2B, 3A olmak üzere 3 formu bulunan bir zekâ testidir. Bireysel veya grup olarak uygulanabilen Cattel Zeka Testi, bir zeka-performans testidir. 


9.Metropolitan Okul Olgunluğu Testi (İlkokul hazırlık testi): Çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir. Okula hazırlanırken olması gereken fizyolojik, çevresel ve zihinsel faktörleri değerlendirmekte kullanılır. Metropolitan Okul Olgunluğu Testi; Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur.


10.Sınav Kaygısı Ölçeği: Sınav kaygısının düzeyini belirlemek için kullanılan bu ölçek aynı zamanda danışmanlık sürecine de yardımcıdır. Bireysel ve grup olarak uygulanabilmektedir.

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!